Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι του Πρώτου Μαθητικού Ραδιοφώνου,

esrlogocanvas

μια ακόμη δημιουργική και παραγωγική ραδιοφωνική χρονιά οδεύει προς το τέλος της. Φέτος η χρονιά ήταν γεμάτη με μουσική, μαθητικές εκπομπές και δράσεις. Ξεκινήσαμε το φθινόπωρο ανακοινώνοντας μια πρωτοποριακή πλατφόρμα αυτοματοποίησης της συμμετοχής σχολείων στο Mαθητικό Rαδιόφωνο προσθέτοντας νέες σημαντικές υπηρεσίες, όπως το ιστορικό αρχείο εκπομπών, το σύστημα κράτησης ωρών στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα, τη συνεργασία σχολείων και την online Κοινότητα του European School Radio.

Η ημερίδα “Καλλιεργώντας το δικαίωμα των μαθητών στην ελευθερία του λόγου μέσω του Μαθητικού Διαδικτυακού Ραδιοφώνου που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Δεκέμβριο στην Αθήνα, ανέδειξε τις καλές πρακτικές και προώθησε της συζήτηση για το ρόλο του ESR σχετικά με την ένταξη του γραμματισμού στα μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Παράλληλα ξεκίνησε ο σχεδιασμός του εκπαιδευτικού προγράμματος “Κάνω ραδιόφωνο στο European School Radio  το οποίο, αφού εξασφάλισε την έγκριση από το ΥΠ.Π.Ε.Θ., άρχισε να υλοποιείται τον Μάρτιο με τη συνεργασία του ΑΤΕΙ-Θ και της Ε.Σ.Η.Ε.Μ-Θ. Η ραδιοφωνική χρονιά κορυφώθηκε με τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Τραγουδιού & Ραδιοφωνικού Μηνύματος “Καν’ το ν’ ακουστεί 2016” και το 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου που ένωσε τις ραδιοφωνικές ομάδες σε μια κοινή γιορτή.  

Το σημαντικότερο, όμως, είναι η μεγάλη συμμετοχή των σχολείων από κάθε γωνιά της Ελλάδα για άλλη μια χρονιά, που γέμισαν το ραδιοφωνικό αέρα του ESR με υπέροχες πρωτότυπες δημιουργίες. Οι εγγραφές στην πλατφόρμα έφτασαν τις 384, ενώ ακούστηκαν 867 εκπομπές(!) μικρής ή μεγάλης διάρκειας. Επίσης ικανοποιήθηκαν τουλάχιστον 400 αιτήματα υποστήριξης.

Στα σχολεία που συμμετείχαν στο Μαθητικό Ραδιόφωνο με έστω και μια εκπομπή θα σταλεί ειδική Βεβαίωση Συμμετοχής για το σχολικό (ραδιοφωνικό) έτος 2015-16 με αναλυτικά στοιχεία συμμετοχής.

Όπως ήδη γνωρίζετε η ταυτότητα της ραδιοφωνικής συμμετοχής του σχολείου σας βρίσκεται αν πατήσετε “Πληροφορίες” στο όνομα του σχολείου.  Αν παρατηρήσετε κάποιο πρόβλημα, ειδικά σχετικά με το ιστορικό εκπομπών σας, μη διστάσετε να το καταγράψετε στο φόρουμ υποστήριξης για να το διορθώσουμε.

Από τη νέα χρονιά το Μαθητικό Ραδιόφωνο εντάσσεται και επίσημα από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. στις σχολικές δραστηριότητες ως ξεχωριστή δράση (Φ13.1/50089/Δ2-24/03/2016) και η Επιστημονική Εταιρία “Διαθεματικό, Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας, European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο” θα συνεχίσει να παρέχει την επιστημονική, παιδαγωγική και τεχνική στήριξη στην προσπάθεια κάθε σχολείου.

Για τον λόγο αυτό, ως συντονιστές εκπαιδευτικοί της Ε.Ε., σας καλούμε να συνδράμετε ενεργά στο επιστημονικό, παιδαγωγικό και τεχνικό έργο μας και με την εγγραφή σας στο μητρώο της Επιστημονικής Εταιρίας (www.esradiosociety.eu) θα έχετε τη δυνατότητα να αξιοποιήσετε την εμπειρία σας στο European School Radio και να γίνετε εσείς οι Πρεσβευτές του E.S.R. στη δική σας εκπαιδευτική περιφέρεια.

Το Μαθητικό Ραδιόφωνο μπορεί και θέλουμε να γίνει καλύτερο για την εκπαιδευτική κοινότητα όλης της χώρας και θα χαρούμε να έχουμε τη δική σας ανατροφοδότηση μέσω Ερωτηματολογίου, που αφορά τους/τις εκπαιδευτικούς του European School Radio.

Καλό καλοκαίρι και ραντεβού τον Σεπτέμβρη !

Το Δ.Σ.. της Επιστημονικής Εταιρίας

“Διαθεματικό, Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας,

European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο

 radio-1100

Υ.Γ.Αν έχετε κάποιο έτοιμο υλικό ή αν προλαβαίνετε να ηχογραφήσετε με μαθητές σας, μπορείτε ακόμη να στείλετε τα τελευταία, για αυτή τη χρονιά, επίκαιρα – καλοκαιρινά, ραδιοφωνικά μηνύματα. Και μη ξεχνάτε: το ESR θα σας κρατήσει συντροφιά όλο το καλοκαίρι με τη καλύτερη μουσική !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *