Ορχηστρικό (1 λεπτό και 30’’’)

ΑΝΤΩΝΙΑ

Ακούσαμε τη «Βροχή», ένα ορχηστρικό μουσικό κομμάτι από «το χαμόγελο της Τζοκόντα», του   Μάνου Χατζιδάκι.  Είμαστε οι μαθητές του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης, στην εκπομπή «μια νότα ταξιδεύει», σ΄ένα μουσικό αφιέρωμα στον αγαπημένο μας συνθέτη, Μάνο Χατζιδάκι. Μια μουσική παραγωγή  των μαθητών της Ε΄1 και ΣΤ΄2 τάξεων.

 

ΑΝΕΒΑΣΜΑ ΤΟΥ ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΟΥ (ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ)

 

ΘΕΟΦΑΝΙΑ

Κάθε τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι και μια ιστορία. Μια ιστορία που ακούσαμε. Μελωδίες ήχοι και χρώματα, που έντυσαν τα όνειρά μας με μουσική.

 

 

ΑΝΔΡΕΑΣ

Στη μουσική Επιμέλεια: O μουσικός Χρήστος Χαλναρίδης και οι μαθητές του 9ου Δημοτικού σχολείου Σταυρούπολης.

 

 Tη συγγραφή κειμένων επιμελήθηκαν οι μαθητές:Χριστίνα Παπαγεωργίου, Στελλίνα Χατζηαθανασίου, Νικολέτα Μουζάκη, Χρήστος Λαζαρίδης, Ντρέτσα Άντζελα, Χριστίνα Βελώνη, Μαρία Τσιριγώνη.

 

ΧΑΡΑ

 

 Στη ρύθμιση του ήχου και στην προώθηση της εκπομπής, δούλεψαν οι μαθητές: Δημήτρης Τζαμπαζλής, Στέργιος Μπομπότας, Ισίδωρος  Αποστολίδης Μιχάλης Παρασίδης, Γκοτζάι Άγγελος, Ακούνε Βαλέντιος, Δέλλιος Τάσος, Χριστίνα Παρασίδου, Νικολέτα Μουζάκη,  Σευγή Μαντά,  Πατρίκιος Ακούνε, Αλέξης Αλεξανδρίδης,  με την επίβλεψη των ηχοληπτών: Στέφανος Ηλιάδης, Συμεών Σιδέρης και Ιωάννα Μοσχίδου.

 .

ΒΑΡΒΑΡΑ

Την επίβλεψη της ραδιοφωνικής εκπομπής είχαν οι δασκάλες των τάξεων: Ρούμκου Θεοδώρα και Αγγελική Γαραντζιώτη.

ΧΡΗΣΤΟΣ

Στην προσπάθεια αυτή, είχαμε την υποστήριξη του Δημοσιογράφου της ΕΡΤ 3, Γιώργου Καλιεντζίδη.

 

ΣΟΦΙΑ                                                                       

Τα κείμενα διαβάζουν: Αντωνία Σαλτσίδου, Βαρβάρα Γκουντσούδη, Θεοφανία Θεοφυλακτίδου, Ανδρέας Οργιανέλης, Σοφία Χριστοφορίδου και Χαρά Τσαβδαρίδου. 

 

ΒΑΡΒΑΡΑ

Στη συνέχεια, θα ακούσουμε το τραγούδι, «Όνειρο παιδιών της γειτονιάς» , από  το Αlbum Oδός Ονείρων. Ο  Μάνος Χατζιδάκις, γράφει τη μουσική για τη θεατρική παράσταση – μιούζικαλ, «Οδός Ονείρων», που ανεβαίνει στο θέατρο Μετροπόλιταν, στις αρχές του καλοκαιριού του 1962 σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού. Μία μουσική – σταθμός στη μουσική διαδρομή του Χατζιδάκι. Ένα  τραγούδι, ερμηνευμένο από τον ταλαντούχο ηθοποιό Δημήτρη Χορν, που έπαιζε σ΄αυτήν την παράσταση μαζί με τη Ρένα Βλαχοπούλου. Οι  στίχοι είναι του ίδιου του συνθέτη, του Νίκου Γκάτσου, του Ιάκωβου Καμπανέλλη και άλλων. Μία παράσταση, που μας μιλάει για τις κρυφές ελπίδες, τα ανεκπλήρωτα όνειρα, τη χαμένη αθωότητα μιας Αθηναικής γειτονιάς, που οι κάτοικοί της διηγούνται τις ιστορίες και κάνουν τις ευχές τους πραγματικότητα.

 

ΟΔΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ (3:50)  Με την αφήγηση του Χατζιδάκι.

 

ΘΕΟΦΑΝΙΑ  (κενό χωρίς μουσική)

«Το φεγγάρι», λέει ο Χατζιδάκις, «είναι πολύ κοντά στους ανθρώπους. Όταν σηκώνεται για να κάνει τον γύρο της νύχτας όλα γίνονται εξωπραγματικά. Ακόμη και το ίδιο το φεγγάρι. Όταν λοιπόν γεννηθεί μία αγάπη, ακόμη και ένα χάρτινο φεγγαράκι  μπορεί  να γίνει πραγματικό».

Από δω με μουσική (θα το κάνουν  εκεί)

Αυτή ήταν η ιδέα του τραγουδιού, που τραγουδούσε για πρώτη φορά η Μελίνα Μερκούρη το 1948, στον ρόλο της Μπλανς Ντυμπουά, στο «Λεωφορείο ο Πόθος», του Τέννεση Ουίλλιαμς, στη σκηνή του θεάτρου Τέχνης. Η πρώτη εκτέλεση ήταν το 1958 από τη Νανά Μούσχουρη. Ένα από τα ωραιότερα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, σε ποίηση Νίκου Γκάτσου από την ιδιαίτερη ερμηνεία της Μελίνας. Ένα φεγγαράκι πάνω από μια ψεύτικη ακρογιαλιά, που έντυσε τα όνειρά μας με φως.….

ΧΑΡΤΙΝΟ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ (2:31)

 

ΑΝΔΡΕΑΣ

 

Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε στην Ξάνθη, στις 23 Οκτωβρίου 1925. Ήταν γιος του δικηγόρου Γεωργίου Χατζιδάκι, από τον Μύρθιο, Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου Κρήτης και της Αλίκης Αρβανιτίδου από την Αδριανούπολη. Από πολύ μικρός δείχνει την κλίση του για τη μουσική. Μόλις  τεσσάρων ετών κάνει μαθήματα πιάνου και εξασκείται στο βιολί και στο ακορντεόν.

Ο θάνατος του πατέρα του και η έναρξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου τον βρίσκουν στην Αθήνα. Ο νεαρός Μάνος Χατζιδάκις για να τα βγάλουν πέρα, εργάζεται   ως εργάτης  στο λιμάνι, παγοπώλης, μέχρι και βοηθός νοσοκόμος στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου εκεί για πρώτη φορά θέλοντας να εμψυχώσει τους τραυματίες του πολέμου, θα παρουσιάσει  την πρώτη του μικρή συναυλία με  δική του μουσική. Πέρα από τα όνειρά του για τη μουσική, από  17 ετών, θέλει να γίνει και ηθοποιός. « Αγαπούσα το θέατρο. Ήθελα να ήμουν ηθοποιός».

ΧΑΡΑ

Κι έτσι το 1961, γράφει «Το βαλς των χαμένων ονείρων», για την ταινία του Αλέκου Σακελάριου, «Χαμένα Όνειρα». Το soundrack της ταινίας με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, κυκλοφόρησε το 1972 από την εταιρεία «Ιλισός». Το 1994 επανακυκλοφόρησε από τη «Philips», στο cd, «Ο Μάνος Χατζιδάκις στον Ελληνικό Κινηματογράφο Νο3».

Ο Αλέκος Σακελάριος θυμάται και την ιστορία πίσω από το «Βαλς των χαμένων ονείρων»: «Στην πρώτη ιδιωτική προβολή που κάναμε για την ταινία «Χαμένα Όνειρα», για να δει ο Μάνος την ταινία και να εμπνευστεί τη μουσική, στα πρώτα πέντε λεπτά κοιμήθηκε και ξύπνησε λίγο πριν τελειώσει η ταινία. -Μάνο μου, μήπως πρέπει να την ξαναδείς; του λέω -Δε χρειάζεται, σε λίγες μέρες θα έχεις τη μουσική, μου απάντησε. Πράγματι, η μουσική ήταν καταπληκτική. Ο Μάνος έγραψε το «Βαλς των χαμένων ονείρων», που θεωρείται η καλύτερη μελωδία του στον κινηματογράφο. –

ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟ ΒΑΛΣ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ (2:31)

 

ΑΝΤΩΝΙΑ

 

Ακούτε την εκπομπή, «μια νότα ταξιδεύει», σε ένα μουσικό αφιέρωμα στον Μάνο  Χατζιδάκι, από τους μαθητές του 9ου Δημοτικού σχολείου Σταυρούπολης. «Θέλω» έλεγε, ένα τραγούδι που να είναι σαν μια όπερα. Να έχει πολλά πράγματα, ώστε κάθε ακρόαση να είναι σαν μία ανακάλυψη».

 

 

 

Τζοκόντα « Όταν έρχονται τα σύννεφα» (2:23)

 

ΘΕΟΦΑΝΙΑ

 

Ακούσαμε από το χαμόγελο της Τζοκόντα, το μουσικό κομμάτι «όταν έρχονται τα σύννεφα». Μια μουσική σύνθεση, που  αποτελείται από επιμέρους μουσικά κομμάτια και που η έμπνευσή της γεννήθηκε στην Αμερική, το φθινόπωρο του 1963, ενώ ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1965.

«Σε μία παρέλαση στη Νέα Υόρκη, λέει ο συνθέτης, με μουσικές και χρώματα στην 5η Λεωφόρο, βρισκόμουν μια Κυριακή απόγευμα, το φθινόπωρο του 1963, όταν συνάντησα μια γυναίκα να περπατάει μόνη,  μέσα στο άγνωστο πλήθος, που την σκουντούσε…….. Έμεινα στυλωμένος. Ήμουν ο μόνος που την πρόσεξε…. Κι έκανα να την ακολουθήσω,  πλησιάζοντάς την για να της μιλήσω, χωρίς να ξέρω τι να της πω…. Μα ίσαμε να αποφασίσω, την έχασα από τα μάτια μου. Χωρίς να καταλάβω, είχα σταθεί έξω από το βιβλιοπωλείο του Ριτζιόλλι και στη βιτρίνα του,  βρισκόταν ένα βιβλίο του Ντα Βίντσι με την Τζοκόντα στο εξώφυλλο να μου χαμογελά, απίθανα αινιγματική, όσο και  η γυναίκα που χάθηκε στο δρόμο….» 1’:2’’

 

ΣΟΦΙΑ

 

Το επόμενο τραγούδι  είναι σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, « Έλα πάρε μου τη λύπη». Ένας δίσκος 45 στροφών, που κυκλοφόρησε το 1961. Είναι ένα τρυφερό, ρομαντικό τραγούδι, όπως και ο έρωτας. Ο ποιητής Νίκος Γκάτσος περιγράφει μια κοπέλα που για κείνον είναι ένα άπιαστο όνειρο. Η πρώτη εκτέλεση, ανήκει στη Νανά Μούσχουρη. Εσείς σήμερα, θα το ακούσετε από μας.

 

ΕΛΑ ΠΑΡΕ ΜΟΥ ΤΗ ΛΥΠΗ (ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ) 1’ 21’’

ΛΙΝΑ

 

Ο Μάνος Χατζιδάκις δεν έκανε  πανεπιστημιακές σπουδές στη μουσική. Ίσως γιατί δεν τις χρειαζόταν. Εκείνος  είχε ήδη τη μουσική μέσα του. Παίρνει όμως κάποια μαθήματα μουσικής από τον καθηγητή Μενέλαο Παλλάντιο, σημαντική μορφή της Ελληνικής Εθνικής Μουσικής Σχολής και παράλληλα σπουδάζει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ έρχεται σε επαφή με σημαντικούς Έλληνες ποιητές: Σεφέρης, Ελύτης, Σικελιανός Εμπειρίκος και Γκάτσος.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ

 

Το 1943 στην Αθήνα, στο πατάρι του Καφεκοπτείου Λουμίδης, ένα στέκι όπου μαζευόταν αυτή η «πνευματική παρέα», ήρθε ένας ακόμη νέος, μ’ ένα μάτσο μέτριους στίχους στην τσέπη. Τους διαβάζει στους νέους ποιητές, μα κανένας απ’ την παρέα δεν δείχνει να ενδιαφέρεται. Τότε ο νεαρός αλλάζει σκοπό: Ισχυρίζεται πως είναι μουσικός, συνθέτης μάλιστα, και ότι έχει γράψει μουσικές για το βιβλίο «Αμοργός», μια ποιητική σύνθεση του Γκάτσου.  Οι ποιητές, βρίσκουν ενδιαφέρον στη μουσική αυτού του νεαρού και έτσι τον δέχονται στην παρέα τους.

 

ΑΝΤΩΝΙΑ

 

 Η επαφή με τη μουσική, έλεγε ο Χατζιδάκις σε ξεσηκώνει. Σου δημιουργεί μια αφετηρία και συγχρόνως έναν προβληματισμό….» Η συνεργασία του με τον ποιητή Νίκο Γκάτσο, δίνουν «ανήσυχες» μελωδίες και αλλάζουν τον δρόμο της ελληνικής μουσικής. . «Ο Γκάτσος ανέστησε το έργο μου πνευματικά……»  θα πει και θα γίνει ο στενότερος φίλος, και μαθητής του Νίκου Γκάτσου, για τα επόμενα πενήντα χρόνια.” Στη σχέση αυτή, εγώ ήμουν ο μαθητής. Είχα την τύχη να εισπράξω πολύτιμα μαθήματα από έναν σπουδαίο δάσκαλο……».

 

 Αφήγηση  Χατζιδάκι (από το τραγούδι Κεμάλ)

 

Μια  αγαπημένη μελωδία αυτής της συνεργασίας τους, είναι και ο Κεμάλ. Ένα τραγούδι, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1970 στην Αγγλία με αγγλικούς στίχους στο άλμπουμ, “Reflections” των “New York Rock &Roll Ensemble”. Η δημιουργία αυτού του τραγουδιού γίνεται στη Νέα Υόρκη, το χειμώνα του ΄68, όταν ο Μάνος Χατζιδάκις συνάντησε ένα νέο παιδί είκοσι χρονών, που  το λέγανε Κεμάλ. «Τι μεγάλο και φορτισμένο από μνήμες όνομα για ένα τόσο όμορφο και νεαρό αγόρι», σκέφθηκε. Είχε φύγει από τον τόπο του με πρόσχημα κάποιες πολιτικές του αντιθέσεις. Στην πραγματικότητα, φαντάστηκε ότι ήθελε να χαθεί μέσ΄ στην Αμερική. Του το είπε. Χαμογέλασε. «Δέχεστε να σας ξεναγήσω;» τον ρώτησε. Αρνήθηκε ευγενικά. Κι έτσι σαν γύρισε στο σπίτι του, έκανε ένα καταπληκτικό και παραμυθένιο τραγούδι για τον νεαρό Κεμάλ. Ο Γκάτσος, γράφοντας τους στίχους στα ελληνικά, τον έκανε άραβα πρίγκιπα να προστατεύει τους αδυνάτους. 1’26’’

 

Κεμάλ από την εξαίρετη  φωνή της Αλίκης Καγιαλόγλου. Αφήγηση  Μάνος Χατζιδάκις. (4:39)

 

Τραγούδι ΚΕΜΑΛ

 

 

ΒΑΡΒΑΡΑ

Φίλος  και γνώστης του σινεμά ο Μάνος Χατζιδάκις, έγραψε πολλά τραγούδια για  ελληνικές ταινίες. Η στενή φιλία του με τον Φιλοποίμην Φίνο, παραγωγό του ελληνικού κινηματογράφου τον φέρνει σ΄επαφή με την  Αλίκη Βουγιουκλάκη και τις γράφει μουσική για τραγούδια, που τα ερμήνευσε η ίδια στις ταινίες της και έγιναν τεράστιες επιτυχίες.  Ο ίδιος βέβαια δεν αποδέχτηκε ποτέ την αξία αυτών των τραγουδιών γιατί έλεγε πάντοτε πως το έκανε καθαρά για βιοποριστικούς λόγους. Ο κόσμος όμως, είχε διαφορετική άποψη  γι΄αυτά τα τραγούδια που τα αγάπησε πολύ.

Εμείς θ΄ακούσουμε τον «Γλάρο», από τη γλυκιά φωνή της Αλίκης στην κινηματογραφική ταινία, «Η Αλίκη στο Ναυτικό». Μια ταινία γυρισμένη σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελάριου, γυρισμένη το 1961,  πάνω στο αντιτορπιλικό του τότε βασιλικού Ναυτικού «Αετός». Η πρώτη εκτέλεση ανήκει στην Αλίκη Βουγιουκλάκη, ενώ αργότερα το τραγούδησε και η Αλίκη Καγιαλόγλου. Οι στίχοι είναι του ίδιου του σκηνοθέτη της ταινίας.

 

            Ο ΓΛΑΡΟΣ (ΤΡΑΓΟΥΔΙ) (3:52)

 

 

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

 

ΧΑΡΑ

Η μουσική πορεία του Χατζιδάκι δεν περιορίστηκε μόνο στην Ελλάδα. Από το 1961, είχε γίνει ήδη γνωστός σε όλο τον κόσμο μετά το βραβείο Όσκαρ, που είχε κερδίσει για τη μουσική του στην πασίγνωστη ταινία, «Ποτέ την Κυριακή», του Ζυλ Ντασέν με την ιδιαίτερη ερμηνεία της Μελίνας Μερκούρη στο τραγούδι, «Τα παιδιά του Πειραιά», που έκανε τον γύρο του κόσμου και του πρόσφερε  μία διεθνή διάκριση. Στην απονομή του Οscar, ήταν στενοχωρημένος γιατί δεν το ήθελε, ούτε τον ενδιέφερε. Μπορεί ένα απλό τραγούδι να μου έφερε το Όσκαρ, οι φιλοδοξίες μου όμως και οι υποχρεώσεις μου δεν σταματούν σε αυτό…”, έλεγε. Και η Μελίνα που το τραγούδησε και τους  ένωνε μια παντοτινή αγάπη και φιλία, του απαντούσε: «Μπορεί αυτά τα παιδιά του Πειραιά να είναι ορφανά από πατέρα αλλά έχουν μία μάνα….. κι εκείνος  γελούσε».

ΛΙΝΑ

ΠΕΡΙΞ

Σε ηλικία είκοσι χρονών, ο Μάνος Χατζιδάκις γνωρίζει το ρεμπέτικο. Τα ρεμπέτικα τραγούδια ήταν  άγνωστα τότε στον κόσμο. Το 1945, ο Χατζιδάκις είκοσι χρονών, πηγαίνει σ΄ αυτά τα κακόφημα μαγαζιά, και καθισμένος σε μια γωνιά, ανακαλύπτει μία μουσική, που του θυμίζει  αρχαίες και βυζαντινές μελωδίες. Οι μεγαλορεμπέτες Τσιτσάνης και Βαμβακάρης τον πλησιάζουν με περιέργεια και τον βάζουν στην παρέα τους. Είναι ο πρώτος που θα μελετήσει το ρεμπέτικο τραγούδι σε βάθος και θα καταλάβει την αξία του. Το 1949, δίνει μία διάλεξη στο Θέατρο Τέχνης για το ρεμπέτικο που άλλαξε τη ματιά των αστών της εποχής εκείνης γι΄αυτό το είδος της μουσικής. «Μου δημιούργησαν μια μελαγχολία και μια φαντασία τα τραγούδια αυτά. Ο δίσκος τα «Πέριξ», ήταν ο φανταστικός κόσμος που εγώ λίγο ακούμπησα», θα πει μετά από μερικά χρόνια. Τα «Πέριξ» κυκλοφόρησαν το 1974, όπου ο Χατζιδάκις ενορχήστρωσε τα ρεμπέτικα με το μοναδικό ύφος της Βούλα Σαββίδη και έτσι έγιναν αποδεκτά από το ευρύ κοινό. Θ΄ακούσουμε, «τα ματόκλαδα σου λάμπουν», από τη μοναδική φωνή της Φλέρυ Νταντωνάκη, σε στίχους Μάρκου Βαμβακάρη και  διασκευή –ενορχήστρωση, Μάνου Χατζιδάκι.

 

 

 ΤΑ ΜΑΤΟΚΛΑΔΑ ΣΟΥ ΛΑΜΠΟΥΝ  ΤΡΑΓΟΥΔΙ (1:42)

 

ΑΝΔΡΕΑΣ

 

Την περίοδο 1981-1982, ο Μάνος Χατζιδάκις διοργανώνει τους αγώνες του ελληνικού τραγουδιού στην Κέρκυρα, έναν μουσικό διαγωνισμό για νέους Έλληνες συνθέτες. Από κει ξεπηδούν νέοι καλλιτέχνες, όπως ο Βασίλης Λέκκας που συνεργάστηκε με τον Μάνο Χατζιδάκι  ερμηνεύοντας την μπαλάντα του Ούρι, σε στίχους πάλι του Νίκου Γκάτσου.

Ήταν το 1973, όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος «Αθανασία», με ερμηνευτές τον Μανώλη Μητσιά και τη Δήμητρα Γαλάνη. O συνθέτης ξεκινά τον δίσκο με τη μελωδία αυτή, χωρίς λόγια. Μετά από δέκα χρόνια, οι στίχοι ενσωματώνονται στο τραγούδι, στον δίσκο «Ατέλειωτος δρόμος». Εμείς, θα το ακούσουμε από το διπλό άλμπουμ του 1986 με 34 τραγούδια του συνθέτη, «Ο Μάνος Χατζιδάκις στη Ρωμαική Αγορά», ερμηνευμένο από την αισθαντική φωνή του Βασίλη Λέκκα. 42’’

 

ΑΧ ΟΥΡΑΝΕ! (3:01)

 

ΣΟΦΙΑ

Το 1960 ήταν μία χρονιά με διακρίσεις και βραβεία για τον συνθέτη: πρώτο βραβείο στο Β’ Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού του Ε.Ι.Ρ. για το “Κυπαρισσάκι” και την “Τιμωρία” με την Νάνα Μούσχουρη. Βραβείο για τη μουσική του στο “Ποτάμι” του Νίκου Κούνδουρου, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Την ίδια χρονιά δεύτερο βραβείο στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού για το τραγούδι του, “Κουρασμένο παλληκάρι».

Μουσική πιο έντονη για κάποια δεύτερα.

ΧΡΗΣΤΟΣ

Στη χρυσή δεκαετία του ’60, και οι  δύο μεγάλοι συνθέτες της χώρας μας, Μάνος Χατζιδάκις και Μίκης Θεοδωράκης ,  συνεργάστηκαν σε παραγωγές που άφησαν εποχή και  η συμμετοχή τους σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές, τους χάρισε παγκόσμια φήμη. Οι συνθέτες γνωρίστηκαν το 1945 και θαύμαζε ο ένας τη μουσική του άλλου. Όταν μάλιστα ρώτησαν τον Μίκη Θεοδωράκη, « ποια μουσική του Χατζιδάκι, ζηλέψατε περισσότερο;» Εκείνος  απάντησε: «όλες».

 

 

 

Το 1964, ιδρύει και διευθύνει την Πειραματική Ορχήστρα Αθηνών.

Στη δεκαετία 1970-1980, γίνεται αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Λυρικής Σκηνής, Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας, καθώς και Διευθυντής του κρατικού ραδιοσταθμού, Τρίτο Πρόγραμμα. Η παρουσία του στο Τρίτο Πρόγραμμα, αποτελεί μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς για την ποιότητα και τις ιδέες του  στην ελληνική ραδιοφωνία. Μάλιστα εξέδωσε κι ένα βιβλίο, «Τα Σχόλια του Τρίτου», που είναι και το πιο διάσημο. Μια ανθολογία των κειμένων, που διάβαζε τις Κυριακές στο Τρίτο Πρόγραμμα.. Το 1965, γράφει τη «Μυθολογία», με τον Νίκο Γκάτσο. Τον ίδιο τίτλο χρησιμοποίησε και για τις δυο «Ποιητικές του Συλλογές», που κυκλοφόρησαν το 1966 και το 1980, όπως επίσης και το βιβλίο, «ο  Καθρέφτης και το μαχαίρι».

ΒΑΡΒΑΡΑ

Το 1985, ιδρύει την πρώτη ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία στην Ελλάδα, Σείριος». Ο σκοπός του ήταν η ανακάλυψη νέων παιδιών με ευαισθησίες, που θέλουν να τραγουδήσουν, αντιδρώντας στο εύκολο τραγούδι.΄

Μουσική πιο έντονα.

ΒΑΡΒΑΡΑ

Το 1989, ιδρύει την Ορχήστρα των Χρωμάτων , ένα όνειρο στο οποίο αφιερώνεται ολοκληρωτικά στο  χτίσιμό της μέχρι το τέλος της ζωής του. Είχε μία αγάπη στην Ορχήστρα και ένα όραμα γι΄αυτήν. Μια ορχήστρα που να παρουσιάζει με πρωτότυπο τρόπο έργα κλασσικών και σύγχρονων συνθετών. Ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις με την ορχήστρα των χρωμάτων έδωσε είκοσι συναυλίες και δώδεκα ρεσιτάλ ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου.

ΘΕΟΦΑΝΙΑ

Ο Μάνος Χατζιδάκις, ξεκίνησε το ταξίδι του στα άστρα στις 15 Ιουνίου του 1994.  Η μουσική του εδώ, παντού. Το τραγούδι για κείνον…..

«Το τραγούδι είναι μια μαγική στιγμή κι εγώ ένας πανηγυριώτης μάγος, εκπρόσωπός σας, που θα φωτίσω τις κρυφές και αθέατες γωνιές σας, θα σας εκπλήξω, θα σας γεμίσω ερωτήματα και μελωδίες…  Σαν φύγετε από δω, δεν σας ανήκει παρά μονάχα το αίσθημα, η σκέψη και τα ερωτήματα, που όλο το βράδυ σας μετέδωσα μέσα  από τη μουσική μου. Σε μένα απομένει το τραγούδι…

 

ΠΗΓΕΣ

Ιστότοποι

Πηγή: wikipedia.

 

Πηγή: goodmusicandphotography

 

Πηγή: Αντικλείδι , http://antikleidi.com

 

ΒΙΒΛΙΑ

Γράμματα στον παράδεισο γραμμένο από τον Κωνσταντάρα Δημήτρη το 2004

Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ γραμμένο από Μάνο Χατζιδάκι εκδόσεις Ίκαρος

 

Real book γραμμένο από το Μάνο Χατζιδάκι μια συλλογή από 100 περίπου τραγούδια εκδόσεις Φίλιππος Νάκος ΜουσικόςΟίκος

 

Μάνος Χαζιδάκις από το ΘΑΝΆΣΗ ΛΑΛΑ ένα βιβλίο με συζητήσεις με το Μάνο Χατζιδάκι εκδόσεις Κστανιώτη 1996

 

Μυθολογία και Μυθολογία  Δεύτερη από το ΜάνοΧατζιδάκι Νεοελληνική ποίηση εκδόσεις Άγρα 2004

 

Θάνος Φωσκαρίδης από το Αρχείο του Φοίβου Ανωγειανάκη και της Έλλης Νικολαίδου.

 

 

ΒΑΡΒΑΡΑ

Ήταν το μουσικό αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι στην εκπομπή, «μια νότα ταξιδεύει», σε μια παραγωγή, που ετοίμασαν  οι μαθητές των Ε΄1 και ΣΤ΄2 τάξεων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης, στο πλαίσιο του Διαγωνισμού, «Κάνω Ραδιόφωνο στο Γιουροπίαν Σκουλ Ρέντιο».

ΣΟΦΙΑ

Στη μουσική Επιμέλεια: O μουσικός Χρήστος Χαλναρίδης και οι μαθητές του 9ου Δημοτικού σχολείου Σταυρούπολης.

 Tη συγγραφή κειμένων επιμελήθηκαν οι μαθητές: Χριστίνα Παπαγεωργίου, Στελλίνα Χατζηαθανασίου, Νικολέτα Μουζάκη, Χρήστος Λαζαρίδης, Ντρέτσα Άντζελα, Χριστίνα Βελώνη, Μαρία Τσιριγώνη.

ΧΑΡΑ

 Στη ρύθμιση του ήχου και στην προώθηση της εκπομπής, δούλεψαν οι μαθητές: Δημήτρης Τζαμπαζλής, Στέργιος Μπομπότας, Ισίδωρος  Αποστολίδης Μιχάλης Παρασίδης, Γκοτζάι Άγγελος, Ακούνε Βαλέντιος, Δέλλιος Τάσος, Χριστίνα Παρασίδου, Νικολέτα Μουζάκη,  Σευγή Μαντά,  Πατρίκιος Ακούνε, Αλέξης Αλεξανδρίδης,  με την επίβλεψη των ηχοληπτών  Στέφανος Ηλιάδης, Συμεών Σιδέρης και Ιωάννα Μοσχίδου.

 .

ΧΡΗΣΤΟΣ

Την επίβλεψη της ραδιοφωνικής εκπομπής είχαν οι δασκάλες των τάξεων: Ρούμκου Θεοδώρα και Αγγελική Γαραντζιώτη.

Στην προσπάθεια αυτή, είχαμε την υποστήριξη του Δημοσιογράφου της ΕΡΤ 3, Γιώργου Καλιεντζίδη.

 

ΣΟΦΙΑ                                                                      

Τα κείμενα διάβασαν: Αντωνία Σαλτσίδου, Βαρβάρα Γκουντσούδη, Θεοφανία Θεοφυλακτίδου,  Λίνα Τσακαλέρη, Ανδρέας Οργιανέλης, Σοφία Χριστοφορίδου, Χαρά Τσαβδαρίδου  και Χρήστος Σταματάκης.

 

 

 

 

ΑΝΤΩΝΙΑ

Το τελευταίο τραγούδι της εκπομπής μας, «Μην τον ρωτάς τον ουρανό, είναι αφιερωμένο σε όλους εσάς», που μας ακούσατε σήμερα  σ΄αυτό το μουσικό αφιέρωμα στον  αγαπημένο μας ΄Ελληνα, μουσικοσυνθέτη Μάνο Χατζιδάκι.

Η μουσική δημιουργία του Μάνου Χατζιδάκι, «Μην τον Ρωτάς τον ουρανό»,  σε στίχους Γιάννη Ιωαννίδη, γράφτηκε για την κινηματογραφική ταινία, “Το νησί των γενναίων”, που γυρίστηκε το 1959 στην Κρήτη, με θέμα την Κατοχή.

Ο Μάνος Χατζιδάκις μέσα σε  10 λεπτά αφ’ ότου είχε ξυπνήσει, έγραψε αυτό το θείο τραγούδι που είχε υποσχεθεί στην Τζένη Καρέζη, πρωταγωνίστρια της ταινίας, ενώ εκείνη τον κοιτούσε άφωνη και μαγεμένη, αποδεικνύοντας μπροστά στα μάτια της αλλά και στα δικά μας, τη μουσική του ιδιοφυία. Εκτός από την ερμηνεία της Καρέζης, σχεδόν ταυτόχρονα το ηχογράφησε και η Μαίρη Λω, την ίδια χρονιά, αλλά το «Μη τον ρωτάς τον ουρανό», έμελλε να ξεπεράσει και τα ελληνικά σύνορα…

Αγαπητοί ακροατές, αγαπητές ακροάτριες, σας αποχαιρετούμε  με το τραγούδι του αγαπημένου μας συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι, «Μην τον ρωτάς τον ουρανό», ένα τραγούδι αφιερωμένο απ΄όλους εμάς εδώ, από το Γιουροπίαν Σκούλ Ρέντιο, για σας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *