ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Ημερίδα “Καλλιεργώντας το δικαίωμα των μαθητών στην ελευθερία του λόγου μέσω του Μαθητικού Διαδικτυακού Ραδιοφώνου”, η οποία έλαβε χώρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (www.ifa.gr/) στις 5 Δεκεμβρίου 2015 (10.00-18.30) ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, χάρη στην άψογη συνεργασία της Επιστημονικής Εταιρίας Διαθεματικό, Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας European School Radio (http://esradiosociety.eu/) με το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (http://www.mfhr.gr/). Η ημερίδα τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Συμμετείχαν περίπου 150 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθηγητές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σχολικοί Σύμβουλοι, Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων από την Αθήνα και την Περιφέρεια.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ένθερμα ο Philippe Mogentale, ακόλουθος Εκπαιδευτικής Συνεργασίας της Πρεσβείας της Γαλλίας – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, ο κ. Χαραμής Παύλος, Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ως εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του κ. Παντή Ιωάννη, ο Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κ. Σταυρόπουλος Γεώργιος και ο Διευθυντής του Ειδικού Σχολείου Κέντρου Κράτησης Νέων Αυλώνα, κ. Δαμιανός Πέτρος. Μέσα από τους χαιρετισμούς τονίστηκε ότι η δράση χρήζει άμεσης αναγνώρισης από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη θεσμοθέτησης του Μαθητικού Ραδιοφώνου, ως το βέλτιστο μέσο καλλιέργειας μιντιακού γραμματισμού.
Οι στόχοι της Ημερίδας επιτεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό, δεδομένου ότι αποτέλεσε την πρώτη επίσημη και δια ζώσης συνάντηση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι αντάλλαξαν εμπειρίες για το Μαθητικό Ραδιόφωνο (http://europeanschoolradio.eu/) και άνοιξαν κανάλια επικοινωνίας που θα οδηγήσουν σε συνεργασίες σχολείων!
Η επιμορφωτική εκδήλωση παρείχε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν Καλές Πρακτικές για το ραδιόφωνο, που παρουσιάστηκαν από τους Υπεύθυνους Ραδιοφωνικών Ομάδων των σχολείων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σημειώθηκε σε προτάσεις συνεργασιών τόσο του Ραδιοφώνου απευθείας με δράσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, στα πλαίσια δημιουργίας web radio, όσο και σε διδακτικές προτάσεις αξιοποίησης του Μαθητικού Ραδιοφώνου, στα αναλυτικά προγράμματα των σχολείων και ιδιαίτερα στο γνωστικό αντικείμενο της ξένης γλώσσας.
Παράλληλα, έγινε εκτενής συζήτηση για την ανάγκη στελέχωσης της Εταιρίας με εθελοντές Πρεσβευτές για το Μαθητικό Ραδιόφωνο, οι οποίοι με τη σειρά τους θα αναλαμβάνουν τη διοργάνωση σεμιναρίων επιμόρφωσης στις εκπαιδευτικές περιφέρειες που υπηρετούν.