Description:

Τραγούδι: “”Το άγχος νικώ””

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός:
Γεροφώτη Κατερίνα, μουσικοπαιδαγωγός ειδικής αγωγής.

Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην υλοποίηση της δράσης αυτής:
Παναγιώτα Σικλαφίδου (ψυχολόγος)
Άννα Τσιτσιμάκα και Αγγελική Μουρκάκη (δασκάλες ειδικής αγωγής)

Στίχοι:
Τους στίχους έγραψαν ο Στέφανος Μαραβέλιας, η Βούλα Σούρλα και ο Καντίρ Εμίνογλου

Μουσική:
Η μουσική δημιουργήθηκε από την Κατερίνα Γεροφώτη, μουσικοπαιδαγωγό ειδικής αγωγής του σχολείου, σύμφωνα με τις υποδείξεις των μαθητών.

Ερμηνεία:
Το τραγούδι ερμήνευσαν οι μαθητές της χορωδίας του σχολείου, Στέφανος Μαραβέλιας, Βούλα Σούρλα, Καντίρ Εμίνογλου, Χριστίνα Σούρλα, Γιώργος Τσομπάνογλου, Παναγιώτης Δημητρακάκης, Σαλή Ογλού Εργκάλ, Κωνσταντίνος Σώμης, Θανάσης Μπατσιακούδης, Αλεμντάρ Καδήρ Ογλού και οι εκπαιδευτικοί: Κατερίνα Γεροφώτη, Αγγελική Μουρκάκη, Άννα Τσιτσιμάκα, Κωνσταντίνα Μαλτεπιώτη, Παναγιώτα Σικλαφίδου, Μαρίνα Μωισιάδου.

Σκοπός – Στόχοι:
Απώτερος σκοπός της συμμετοχής στον διαγωνισμό ήταν η καλύτερη διαχείριση του άγχους, αλλά και η βελτίωση της ικανότητάς των μαθητών για συνεργασία και επικοινωνία.
Οι επιμέρους στόχοι που τέθηκαν είναι οι εξής:
1. Έκφραση συναισθημάτων και βιωμάτων – Έκφραση απόψεων σχετικά με τη διαχείριση των “”δύσκολων”” συναισθημάτων.
2. Αυτορρύθμιση – Μείωση των ανεπιθύμητων συμπεριφορών που προκαλεί το άγχος (αυτοτραυματισμός και εκδήλωση βίας προς τον εαυτό ή τους άλλους).
3. Βελτίωση της ποιοτικής αλληλεπίδρασης με τους άλλους και της καθημερινότητας των μαθητών.
4. Τόνωση του αυτο-συναισθήματος και της αίσθησης αυτο-αποτελεσματικότητας τους.
5. Οι ηχογραφημένοι στίχοι να αποτελέσουν εργαλείο υπενθύμισης των στρατηγικών διαχείρισης του άγχους.
6. Σύνδεση σχολείου και κοινωνίας – Συμμετοχή σε κοινές δράσεις με άλλα σχολεία. – Αλληλεπίδραση με μαθητές άλλων σχολείων.

Τα βήματα δημιουργίας του τραγουδιού:
Α. Επιλογή θέματος: Το θέμα επιλέχθηκε έπειτα από συζήτηση με τους μαθητές, λαμβάνοντας υπόψη τους προβληματισμούς και τις ανάγκες τους.
Β. Κατάθεση απόψεων και προτάσεων: Με τη βοήθεια της ψυχολόγου Παναγιώτας Σικλαφίδου, οι μαθητές περιέγραψαν τα βιώματά και τα συναισθήματά τους, και στη συνέχεια πρότειναν τρόπους διαχείρισης του άγχους. Οι δηλώσεις τους καταγράφηκαν.
Γ. Μετατροπή δηλώσεων σε στίχους: Οι δηλώσεις των μαθητών κατηγοριοποιήθηκαν σε δύο ομάδες ως εξής: α. Τι επιπτώσεις έχει το άγχος, β. Τι προτείνουμε για την καλύτερη διαχείριση του; Έπειτα δημιουργήθηκαν οι στίχοι με “”το παιχνίδι της ομοιοκαταληξίας”” όπου οι μαθητές προσπάθησαν να βρουν λέξεις που να τελειώνουν στην ίδια συλλαβή ή στις ίδιες συλλαβές από την κάθε κατηγορία. Κάθε δυάδα λέξεων μετατρεπόταν σε στιχάκι. Κατά τη διάρκεια της στιχουργικής, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην διατήρηση σταθερού ρυθμού στους στίχους. Σε πολλές περιπτώσεις, χρησιμοποιήθηκαν συνώνυμες λέξεις ή παρόμοιες φράσεις για επιτευχθεί η ομοιοκαταληξία και ο σταθερός ρυθμός.
Δ. Μουσική επένδυση των στίχων: Η μουσική δημιουργήθηκε από τη μουσικοπαιδαγωγό, η οποία αυτοσχεδίαζε στο πιάνο ακολουθώντας της υποδείξεις των μαθητών, σχετικά με την ένταση, το ύφος, την ταχύτητα και τη μορφή του τραγουδιού.
Ε. Ηχογράφηση και κοινοποίηση: Πραγματοποιήθηκε ηχογράφηση στη σχολική τάξη, αλλά και σε στούντιο ηχογράφησης της πόλης, μία εμπειρία που εντυπωσίασε τους μαθητές και τόνωσε τα θετικά κίνητρά μάθησης και συμμετοχής τους.

Το τραγούδι:
Το άγχος νικώ
Στίχοι: Στέφανος Μαραβέλιας, Βούλα Σούρλα, Καντίρ Εμίνογλου
Μουσική: Κατερίνα Γεροφώτη

Το άγχος είναι σύννεφο μαύρο που βρέχει στο κεφάλι μου
Βρέχει, βρέχει και φυσά την ημέρα μου χαλά
Το άγχος είναι πόλεμος μέσα στη ψυχή.
Η σκέψη η αρνητική παλεύει με τη θετική.

Αν είν’ μικρή η έντασή του, να το ευγνωμονείς,
γιατί κίνητρο σου δίνει, κι άλλο να προσπαθείς.
μην αφήνεις τη βροχή, να γίνει καταιγίδα.
διώξε το σύννεφο μακριά και ζήτησε βοήθεια.

Βρίσκεται στη σκέψη μου ,την αρνητική
Εμφανίζεται μετά από έντονη κριτική.
Πηγάζει απ΄ την αλλαγή, από τον φόβο και τη ντροπή.
Το σώμα μου πονά. Η καρδιά μου χτυπάει σαν τρελή.

Πάρε την απόφαση το άγχος να νικήσεις
Με λίγες σκέψεις θετικές, το νου σου να γεμίσεις.
Φύγε για λίγο, χαλάρωσε, περπάτησε στην φύση,
με βαθιές αναπνοές το άγχος να νικήσεις.

Radio Laidos

Το άγχος νικώ

-

Τραγούδι: “Το άγχος νικώ” Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Γεροφώτη Κατερίνα, μουσικοπαιδαγωγός ειδικής αγωγής του σχολείου. Εκπαιδευτικοί του σχολείου που συμμετείχαν στην υλοποίηση της δράσης αυτής: Παναγιώτα Σικλαφίδου (ψυχολόγος) Άννα Τσιτσιμάκα και Αγγελικ …