Podcast: Όλοι μαζί Μπορούμε!
Οι 22 μαθητές της Στ τάξης του σχολείου εργάστηκαν με τον εξής τρόπο:
– Αρχικά, κάναμε μία συζήτηση όπου μιλήσαμε για την ειρήνη. Οι μαθητές, αυτομάτως έβαλαν στη συζήτηση και τον πόλεμο και εξέφρασαν έντονα τις ανησυχίες τους για τους διάφορους πόλεμους που γίνονται σε όλο τον κόσμο. Εγώ, είχα το ρόλο του συντονιστή.
– Στη συνέχεια, ατομικά ο κάθε μαθητής και μαθήτρια κατέγραψε στο χαρτί κάποιες «λέξεις-κλειδιά» που κράτησε και θυμόταν από τη συζήτηση.
– Έπειτα, κλήθηκαν να ξαναγράψουν αυτές τις λέξεις, τη μία δίπλα στην άλλη, βάζοντάς τες σε μία σειρά.
– Για να ολοκληρωθεί η εργασία της συγγραφής των σκέψεων, οι μαθητές και μαθήτριες έβαλαν ανάμεσα στις λέξεις-κλειδιά τις λέξεις που λείπουν με σκοπό να διαμορφωθούν μικρές προτάσεις.
Από τη στιγμή που είχαμε κάποιες σκέψεις ώστε να δουλέψουμε, χωριστήκαμε σε 4 ομάδες:
1) Η ομάδα των κειμένων: υπεύθυνη ώστε να διαβάσει όλες τις σκέψεις και προτάσεις που γράφτηκαν και να αποφασίσει να συγγράψει ένα τελικό κείμενο.
2) Η ομάδα της ηχογράφησης: υπεύθυνη να κάνει την ηχογράφηση.
3) Η ομάδα των performer: η ομάδα που θα ηχογραφηθεί.
4) Τρεις συντονιστές για τις παραπάνω ομάδες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι ώστε η συνεργασία να είναι ομαλή και όλοι να έχουν το χώρο τους στην ομάδα, να ακούγονται όλες οι απόψεις και να δίνουν λύσεις σε τυχόν κολλήματα και προβλήματα. Επίσης, είναι υπεύθυνοι ώστε να τηρηθούν τα χρονικά περιθώρια που τέθηκαν.
Ο κάθε μαθητής και η κάθε μαθήτρια επέλεξε από μόνος και μόνη σε ποια ομάδα θα ήθελε και θα ένιωθε άνετα να συμβάλλει και να δουλέψει.
Τέλος, οι τρεις ομάδες εργάστηκαν συνεργατικά, ενώ εγώ έδειξα στην ομάδα της ηχογράφησης πώς στήνουμε τα συστήματα που χρειαζόμαστε, πώς τα χειριζόμαστε και τι πρέπει να προσέχουμε.
Η ηχογράφηση έγινε στο μάθημα της μουσικής με ένα λάπτοπ και ένα πυκνωτικό μικρόφωνο και χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Audacity.
Λόγω περιορισμένου χρόνου, δείξαμε πώς γίνεται η επεξεργασία, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση η επεξεργασία του ήχου έγινε από μένα σε συνεννόηση με τους μαθητές.
Τέλος, όσο αφορά τη μουσική, υπήρχε το πρόβλημα της άγνοιας, καθώς ήταν η πρώτη χρονιά των μαθητών που διδάσκονται το μάθημα. Άρα, δεν υπήρχαν προηγούμενες μουσικές γνώσεις. Για αυτό, μιλήσαμε σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα, όσο αφορά τόσο το ηχητικό, όσο και το οπτικό υλικό (π.χ. φωτογραφίες) και τι υλικό και από που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Οι μαθητές και μαθήτριες αποφάσισαν πως και λόγω χρόνου, αλλά και πιο ενδιαφέρον για αυτούς και αυτές θα ήταν να βρουν μία μουσική με free copyrights. Εν κατακλείδι, για background ήχος, η μουσική επιλέχθηκε από το youtube και έχει free copyrights.
( https://www.youtube.com/watch?v=03gYvNTWShg )