Production: Greek Language Day 2021
Description:
Η ραδιοφωνική ομάδα «Οι Ταξιδιώτες του Μουσικού Σχολείου Βέροιας» σε συνεργασία με τη ραδιοφωνική ομάδα «Μ΄ ανοιγμένα φτερά στον αέρα» του 2ου γυμνασίου Ρεθύμνου https://www.verianet.gr/post/70240:mousiko-sxoleio-beroias-proth-diadrastikh-radiofonikh-p την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποίησε την πρώτη διαδραστική ραδιοφωνική “πτήση” στον αέρα της πρωινής ζώνης των ζωντανών εκπομπών του European΄School Radio από τον χώρο του σχολείου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9 Φεβρουαρίου) – ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή, Διονύσιου Σολωμού.
Η εκπομπή αποτελεί το τελικό προϊόν ψηφιακού διδακτικού σεναρίου με τιτλο: «Το ταξίδι της Ελληνικής Γλώσσας με όχημα τη Μουσική και το European School Radio» με θέμα την ιστορική πορεία και εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας, το οποίο σχεδιάστηκε από τις φιλολόγους/μέλη της Επιστημονικής Εταιρείας “Διαθεματικό Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας με τον διακριτικό τίτλο “European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο”, Χαράς Σκουμποπούλου και Λένας Ιωαννίδου. Υλοποιήθηκε από μαθητές των τριών τάξεων του γυμνασίου των δύο σχολείων στο πλαίσιο των μαθημάτων της Αρχαίας – Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και Θεάτρου αλλά και πολιτιστικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στα δύο σχολεία χρησιμοποιώντας ως εκπαιδευτικό εργαλείο το μαθητικό ραδιόφωνο. Σκοπός του σεναρίου ήταν η προβολή μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων της ιστορικής συνέχειας, του πλούτου και των ιδιωμάτων της ελληνικής γλώσσας που αποτελούν θεμέλιο της εθνικής ταυτότητας του ελληνισμού αλλά και να δοθεί το μήνυμα ότι η νέα γενιά μπορεί να ωφεληθεί πολλαπλά, αν εξοικειωθεί με την ιστορία και τη χρήση της και αφομοιώσει δημιουργικά τον πλούτο της.
Οι μαθητές που συμμετείχαν παρουσίασαν τις εργασίες – δημιουργικές δραστηριότητες που υλοποίησαν στο πλαίσιο του σεναρίου, όπως παρουσίαση της ετυμολογίας των ονομάτων τους, αποσπάσματα από αξιόλογα έργα της κρητικής λογοτεχνίας και παραμύθια της πλούσιας τοπικής λαογραφικής παράδοσης στο βεργιώτικο γλωσσικό ιδίωμα., συνεντεύξεις, πρωτότυπα έργα, όπως μαντινάδες και ποιήματα καθώς και μελοποιημένα ποιήματα Ελλήνων ποιητών – πρωτότυπες συνθέσεις. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εμπειρία για τους μαθητές – παραγωγούς της εκπομπής υπήρξε η αλληλεπίδραση με καθηγητές και μαθητές άλλων σχολείων που συμμετείχαν στην πρωινή αυτή δράση ακούγοντας και σχολιάζοντας την εκπομπή στις τάξεις τους και συνομιλώντας στο chat του μαθητικού ραδιοφώνου.
Ευχαριστούμε όσους μας βοήθησαν στο να τα καταφέρουμε στο δύσκολο αυτό εγχείρημα και ιδιαιτέρως τον Σίμο Σιδέρη για τη μύησή μας στην παραγωγή ζωντανών διαδραστικών εκπομπών και το European School Radio για το βήμα που μας δίνει καθώς και τους ακροατές μας αλλά και τους εκπαιδευτικούς – συνεργάτες στο ESR με τους μαθητές τους που μας στήριξαν στον αέρα και επικοινώνησαν μαζί μας (2ο γυμνάσιο Αλεξάνδρειας – διευθυντής Μάκης Μπογδαμπεϊδης, Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης – Άννα Πατεράκη, Δημοτικό Σχολείο Αστερουσιών (Κρήτη), διευθύντρια – Μαρία Μελεσσανάκη, Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Λιβαδίου Λάρισας – Μαριάννα Καπετάνου). Τέλος ευχαριστούμε το 2ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου και τη φιλόλογο, Λένα Ιωαννίδου, για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμά μας για συνεργασία. Ελπίζουμε να συνεχιστoύν τα όμορφα συνεργατικά ταξίδια!
Η εκπομπή συνοδεύεται από φύλλο αξιοποίησης με προτεινόμενες δραστηριότητες το οποίο μπορείτε να το βρείτε στο Ψηφιακό Λαογραφικό Μουσείο του Μουσικού Σχολείου Βέροιας και να συμμετάσχετε στην εκπαιδευτική δράση του Μουσείου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας 2021: https://el.padlet.com/xaraskoubneo/gez6grie2vljmo7y
Το σποτ της εκπομπής: https://youtu.be/dWg-wGsuVJE
Mokykla: Μουσικό Σχολείο Βέροιας