Γράφει η κα Βασιλεία Δηλαβέρη:

Επιμορφωτική συνάντηση εκπαιδευτικών του προγράμματος “Ραδιοφωνικές Σελίδες –

Η Εθνική Βιβλιοθήκη στα Ραδιοκύματα του European School Radio”

Το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα  “Ραδιοφωνικές Σελίδες – Η Εθνική Βιβλιοθήκη στα Ραδιοκύματα του European School Radio”, το οποίο διοργανώνεται από την επιστημονική Εταιρία “European School Radio, το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο”  (στο εξής ESR) και πραγματοποιείται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (στο εξής ΕΒΕ) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (στο εξής ΚΠΙΣΝ), ξεκίνησε την Τρίτη 19/2/2019, με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών των σχολείων που δήλωσαν συμμετοχή σε αυτό. Το πρόγραμμα αφορά μαθητές Ε-Στ Δημοτικού, Α,Β,Γ Γυμνασίου και Α,Β,Γ Λυκείου που φοιτούν σε σχολεία των Δ/νσεων ΠΕ & ΔΕ της Περιφερειακής Δ/νσης Αττικής.

Το επόμενο διάστημα και έως το τέλος της σχολικής χρονιάς 2018-2019, οι μαθητές εφτά σχολείων της Αττικής θα έχουν την ευκαιρία να προετοιμάσουν και να ηχογραφήσουν ραδιοφωνικές εκπομπές στα σύγχρονα στούντιο της ΕΒΕ στο νέο της κτίριο στο ΚΠΙΣΝ. Οι εκπομπές στη συνέχεια θα μεταδοθούν από τη διαδικτυακή πλατφόρμα του European School Radio (http://europeanschoolradio.eu).
Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα του ESR που υλοποιείται με τη διαρκή υποστήριξη των υπαλλήλων του Δανειστικού Τμήματος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος έχει ως στόχο την καλλιέργεια της κουλτούρας του ραδιοφώνου ως μέσου ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης αξιοποιώντας τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό των στούντιο ηχογράφησης της ΕΒΕ και των νέων της υπηρεσιών.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε τρία στάδια.
Κατά το πρώτο στάδιο, οι εκπαιδευτικοί των συμμετεχόντων σχολείων πήραν μέρος σε επιμορφωτική δράση διάρκειας περίπου 5 ωρών. Αρχικά, ξεναγήθηκαν στους χώρους της ΕΒΕ και ιδιαίτερα σε αυτούς που θα υλοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ενημερώθηκαν από την κα. Ειρήνη Παυλάκου, Αν. Προϊσταμένη του Τμήματος Αναγνωστηρίων της ΕΒΕ για τη λειτουργία του Δανειστικού Τμήματος και από την κα. Δηλαβέρη Βασιλεία, μέλος του ESR για τα βήματα υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος. Στη συνέχεια συνομίλησαν με τη δημοσιογράφο του Δευτέρου Προγράμματος της  Ελληνικής Ραδιοφωνίας κα. Μαρία Κοζάκου και έλαβαν οδηγίες για τον τρόπο προετοιμασίας της ραδιοφωνικής τους εκπομπής με τους μαθητές τους.

Η επιμορφωτική συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη γνωριμία της πλατφόρμας του ESR, των δυνατοτήτων που παρέχει και την εξάσκηση των εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου Audacity.

Έπεται το στάδιο του δημοσιογραφικού εργαστηρίου όπου οι μαθητές θα συνεργαστούν με τη Δημοσιογράφο κ. Κοζακου για τη σύνθεση και διόρθωσης των κειμένων τους και το στάδιο της επίσκεψης τους στην ΕΒΕ για την ηχογράφηση της εκπομπής τους.

Η πρώτη ηχογράφηση έγινε από τη ραδιοφωνική ομάδα του 53ου ΓΕΛ Αθηνών την Τετάρτη 27/2/2019, ενώ η μαγνητοφωνημένη εκπομπή θα μεταδοθεί περίπου μία εβδομάδα μετά, σε μέρα και ώρα που θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Τα σχολεία που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τη σχολική χρονιά 2018-19, κατά σειρά που θα ηχογραφήσουν τις εκπομπές τους, είναι: 53ο ΓΕΛ Αθηνών, Ζάννειο Πειραματικό ΓΕΛ Πειραιά, 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου, 1ο Γυμνάσιο Ραφήνας, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο – Λ.Τ.  Κερατσινίου – Δραπετσώνας, 2ο ΔΣ Πειραιά – Ουρουγουάη, 4o Δ.Σ. Ταύρου και ως αναπληρωματικό το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Περιστερίου.

Μείνετε συντονισμένοι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *