logoΤο Γυμνάσιο Αγλαντζιάς συμμετέχει από τον Οκτώβριο του 2016 στο διετές πρόγραμμα NEStOR (Networked European School Web Radio) το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου και ελκυστικού μαθητικού διαδικτυακού ραδιοφώνου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η εναρκτήρια συνεδρία για το έργο NEStOR που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τις 18-20 Νοεμβρίου 2016 έδωσε τον οδικό χάρτη ενεργειών και επιμέρους δράσεων που αφορούσαν στη διαμόρφωση του τεχνοκρατικού μέρους που συνεπάγεται η δημιουργία διαδικτυακής ραδιοφωνικής πλατφόρμας και στον σχεδιασμό σεναρίων για εκπομπές με παιδαγωγικά κριτήρια.

Έτσι από τον Νοέμβριο δημιουργήθηκε στο σχολείο μας ένας πυρήνας μαθητών/τριών που άρχισε να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση υπό την καθοδήγηση των καθηγητών που ανέλαβαν να προωθήσουν το πρόγραμμα στο σχολείο. Η ραδιοφωνική ομάδα του σχολείου μας πήρε το βάπτισμα του πυρός ηχογραφώντας τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα τα οποία ανάρτησε ως ευχές στον τοίχο της κοινότητας του ESR.

Ακολούθως προκηρύχθηκε ενδοσχολικός διαγωνισμός για την παραγωγή του ραδιοφωνικού σήματος του σχολείου μας. Ο ενθουσιασμός των μαθητών/τριών είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή έξι ραδιοφωνικών σημάτων. Μετά από ψηφοφορία ανάμεσα στους μαθητές/τριες επιλέχθηκε το επίσημο ραδιοφωνικό σήμα και το όνομα της ραδιοφωνικής μας ομάδας, «Ραδιοτερατάκια τσέπης».

Επόμενο βήμα ήταν η συμμετοχή μας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό ραδιοφωνικού μηνύματος και τραγουδιού «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2017» με τη δημιουργία ενός ραδιοφωνικού μηνύματος ενενήντα δευτερολέπτων με θέμα: «Οι ήχοι της φύσης σε καλούν». Το ραδιοφωνικό μήνυμα των μαθητών μας διακρίθηκε με την Ειδική Διάκριση Ευρηματικότητας. Για τον λόγο αυτό από τις 16 μέχρι τις 18 Μαρτίου αντιπροσωπεία μαθητών/τριών παρευρέθηκε στο Ρέθυμνο, στο 4ο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου, για να συμμετέχει στις δράσεις του Φεστιβάλ και για να παραλάβει την τιμητική διάκριση.

Μετά τη δεύτερη συνεδρία των εταίρων που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη (6-7 Απριλίου 2017) τα τρία σχολεία-εταίροι στο NEStOR μπήκαν στην τελική ευθεία για την ετοιμασία ραδιοφωνικών εκπομπών με στόχο οι πρώτες από αυτές να βγουν στον αέρα μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Η ραδιοφωνική μας ομάδα εργάστηκε πυρετωδώς ούτως ώστε μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς 2016 – 2017 να πάρει σάρκα και οστά η πρώτη εκπομπή του Γυμνασίου Αγλαντζιάς με θέμα «Η εφηβεία μέσα από τη μουσική». Η όλη διαδικασία αποτέλεσε μια εναλλακτική διδακτική πρόταση τόσο για τους μαθητές όσο και για τους καθηγητές. Η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη η ομαδικότητα και άλλες δεξιότητες των μαθητών/τριών σχετικές με τη δημοσιογραφία, την ηχοληψία και γενικά την παραγωγή εκπομπών και τη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης αναδείχθηκαν μέσα από όλες τις δραστηριότητες.

Έχοντας κάνει την αρχή, το Γυμνάσιο Αγλαντζιάς αναμένεται με τη νέα σχολική χρονιά να ταράξει τα ερτζιανά κύματα και με άλλες ραδιοφωνικές εκπομπές, δημιουργίες μαθητών και καθηγητών, που θα βγαίνουν στον αέρα του ESR.

Στόχος του σχολείου είναι να αποτελέσει το βήμα διάχυσης αυτής της δυνατότητας και της φιλοσοφίας του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Ραδιοφώνου στην Κύπρο συνεργαζόμενο και με άλλα σχολεία. Έτσι, με τη νέα σχολική χρονιά το μαθητικό ραδιόφωνο του Γυμνασίου Αγλαντζιάς σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο θα εργαστούν από κοινού αλλά και ως ξεχωριστοί οργανισμοί προκειμένου το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Ραδιόφωνο να γίνει ευρύτερα γνωστό μέσα από δράσεις που προγραμματίζει.

Δείτε λεπτομέρειες από τις δράσεις μας και ακούστε την εκπομπή του Γυμνασίου Αγλαντζιάς:

http://gym-aglantzia-lef.schools.ac.cy/index.php?id=matetik-radipono

logo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *