Εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Κάνω ραδιόφωνο στο ESR”

Το πρόγραμμα...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Οργάνωση

Η Επιστημονική Εταιρεία “Διαθεματικό Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας με την επωνυμία European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο” υλοποιεί για τρίτη συνεχή χρονιά ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το διαδικτυακό ραδιόφωνο, σε συνδιοργάνωση με το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα σχολεία μπορούν να γνωρίσουν από κοντά τις εγκαταστάσεις του ραδιοφώνου μας και να συμμετέχουν σε ένα πλήρες πρόγραμμα τριών ωρών με τίτλο: “Κάνω ραδιόφωνο στο European School Radio”, με δωρεάν συμμετοχή. Η διοργάνωση του εκπαιδευτικού προγράμματος υποστηρίζεται από την Ε.Σ.Η.Ε.Μ-Θ., μέσω της οποίας οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με επαγγελματία δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό.

Συμμετοχή σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Απευθύνεται σε μαθητές Ε’- ΣΤ΄ Τάξεων Δημοτικών Σχολείων και σε μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά επίσκεψη είναι είκοσι πέντε (25). Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις γίνονται κάθε  Δευτέρα. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους 2017-18. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει διάρκεια τρεις (3) ώρες και χωρίζεται σε δύο (2) μέρη. Οι εκπαιδευτικοί που δηλώνουν συμμετοχή για επίσκεψη με το σχολείο τους θα επιμορφώνονται με δια ζώσης σεμινάριο από δημοσιογράφο της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. όταν συμπληρώνεται ένας εύλογος αριθμός συμμετοχών. Οι εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν γνώσεις σχετικά με την πράξη της ραδιοφωνικής παραγωγής και στη συνέχεια θα αναλαμβάνουν να προετοιμάσουν την εκπομπή με τους μαθητές στον χώρο του σχολείου, με παράλληλη στήριξη από τον/ην δημοσιογράφο- μέντορα και τους φοιτητές Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια πραγματοποιείται η εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΑΤΕΙ-Θ.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΑΤΕΙ-Θ

  • Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής επίσκεψης, οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες και εργάζονται σε δύο (2) παράλληλα εργαστήρια διάρκειας μιας (1) ώρας.

Δημοσιογραφικό εργαστήριο Η ομάδα συντακτών θα εργάζεται επί του περιεχομένου της εκπομπής με τον/ην δημοσιογράφο. Η ομάδα παρουσιαστών- εκφωνητών θα προετοιμάζει την εκφώνηση για τη ραδιοφωνική εκπομπή με την καθοδήγηση του/ης δημοσιογράφου. Εργαστήριο τεχνικών Η ομάδα τεχνικών-ηχοληπτών θα γνωρίσει τα λογισμικά για παραγωγή ραδιοφωνικής εκπομπής. Η ομάδα προώθησης εκπομπής θα δημιουργήσει το διαφημιστικό σποτ της εκπομπής.

  • Η ώρα της παρουσίασης μέσω ραδιοφωνικής παραγωγής (11.00-12.00), οι μαθητές θα έχουν τον ρόλο του ραδιοφωνικού παραγωγού ή τεχνικού αντίστοιχα για τη μετάδοση της εκπομπής στο Στούντιο ραδιοφώνου στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, η οποία θα μεταδίδεται ζωντανά στο European School Radio.

Πρόγραμμα επίσκεψης

Το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και αφορά μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Τάξης των Δημοτικών Σχολείων, καθώς και σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Έγκριση εκπαιδευτικού προγράμματος 2017-18 για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Download (PDF, Unknown)

Έγκριση εκπαιδευτικού προγράμματος 2016-17 για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

GDE Error: Requested URL is invalid

Έγκριση εκπαιδευτικού προγράμματος 2016-17 για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

GDE Error: Requested URL is invalid

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οργανώνεται από τους φορείς συνδιοργάνωσης, οι οποίοι εκπροσωπούνται από τα παρακάτω μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής:

Αναγνώστης Γενιτζές, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Επιστημονικής Εταιρίας ESR, Πτυχιούχος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Εκπαιδευτικός ΠΕ19, Μ. Ed. στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης με ειδίκευση “Πληροφορική και Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση”-ΠΑ.ΜΑΚ. Ευτυχία Τούλιου, Γραμματέας Δ.Σ. Επιστημονικής Εταιρίας ESR, Πτυχιούχος Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών και Εκπαιδευτικός ΠΕ70, Υπ. Διδάκτωρ, M.Sc. στα Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών & Επικοινωνιών με κατεύθυνση “Τεχνολογίες Πληροφορικής κι Επικοινωνιών Ήχου & Εικόνας στην παραγωγή και εκπαίδευση”-Α.Π.Θ. Κωνσταντίνος Διαμαντάρας, Καθηγητής, Αναπληρωτής Πρόεδρος Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Γεώργιος Μπάμνιος, Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Κοσμήτορας Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών ΑΤΕΙ-Θ Γεώργιος Καλλίρης, Αναπληρωτής Καθηγητής- Διευθυντής Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Μ.Μ.Ε. και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. Βασίλειος Σολιόπουλος, Δημοσιογράφος – Μέλος της Ένωσης Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης

Το πρόγραμμα στηρίζεται στην εθελοντική υποστήρξη των Δημοσιογράφων, εκπροσωπώντας την Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ..:

Νικόλαος ΔημαράςΔημοσιογράφος (2015-16, 2016-17, 2017-18)

Βασίλειος Σολιόπουλος, Δημοσιογράφος (2015-16, 2016-17, 2017-18)

Γιώργος Καλιεντζίδης, Δημοσιογράφος (2016-17, 2017-18)

Αριάδνη Παπαφωτίου, Δημοσιογράφος (2016-17)

Άκης Σακισλόγλου, Δημοσιογράφος (2015-16)

Το πρόγραμμα στηρίζεται στην εθελοντική συμμετοχή των εκπαιδευτών:

Στέφανος Ηλιάδης, Ραδιοφωνικός Παραγωγός ESR, Φοιτητής Μηχανικών Πληροφορικής, Α.Τ.Ε.Ι-Θ. (2015-16, 2016-17, 2017-18) Ιωάννα Μοσχίδου, Ραδιοφωνική Παραγωγός ESR, Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Α.Π.Θ. (2015-16, 2016-17, 2017-18) Συμεών Σιδέρης, Ραδιοφωνικός Παραγωγός ESR, Φοιτητής Μηχανικών Αυτοματισμού, Α.Τ.Ε.Ι.-Θ. (2016-17, 2017-18) Χαράλαμπος Μουρατίδης, Φοιτητής Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Α.Τ.Ε.Ι.-Θ. (2017-18) Έλενα Ζάχου, Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Α.Π.Θ. (2017-18) Κωνσταντίνος Μήρτσος, Διευθυντής Προγράμματος Radio North 98.0, Φοιτητής Εμπορίας και Διαφήμισης, Α.Τ.Ε.Ι.-Θ. (2015-16)

Από το 2017-18 το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα και η συνεργασία στηρίζεται στην εθελοντική συμμετοχή των φοιτητών. Οι φοιτητές επιμορφώνονται από την Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. και ύστερα χωρίζονται σε ομάδες εργασίας ανά Δημοσιογράφο-Μέντορα, οι οποίοι Υποστηρίζουν το έργο της ραδιοφωνικής παραγωγής των σχολείων,  κατά την προετοιμασία του υλικού.

Επικοινωνία- Πληροφορίες για τις δηλώσεις συμμετοχής

europeanschoolradio.info@gmail.com  Ευτυχία Τούλιου, Υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος

Χώροι υλοποίησης εκπαιδευτικής επίσκεψης 

Τμήμα Μηχανικών ΠληροφορικήςΑίθουσα εργαστηρίου τεχνικών Τμήμα Ηλεκτρονικών ΜηχανικώνΣτούντιο Ραδιοφώνου και Αίθουσα δημοσιογραφικού εργαστηρίου

Χώροι υλοποίησης

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Για τη συμμετοχή του σχολείου σας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα χρειαστεί να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα με τη σειρά που παρουσιάζονται.

Εγγραφή

  1. Κάνετε εγγραφή του σχολείου σας στο http://www.europeanschoolradio.eu/
  2. Γίνετε μέλη στην ομάδα “Κάνω ραδιόφωνο στο ESR” του European School Radio, έτσι ώστε να ενημερώνεστε άμεσα και να κάνετε τις ερωτήσεις σας στις Συζητήσεις της ομάδας.

Ενέργειες σχολείου μετά την κράτηση


Μετά την κράτηση ημερομηνίας για επίσκεψη, μπορείτε να χωρίσετε τους μαθητές σας σε ομάδες:

  • Ομάδα Παρουσιαστών/Εκφωνητών

  • Ομάδα Συντακτών

  • Ομάδα Προώθησης Εκπομπής

  • Ομάδα Τεχνικών/Ηχοληπτών 

Αρχικά, προτείνουμε το θέμα της εκπομπής να το συζητήσετε στην ολομέλεια.

  1. Αναζήτηση θεματικών- Καταγραφή σκελετού παρουσίασης στην Ολομέλεια.

  2. Κατανομή θεματικών στα μέλη της Ομάδας Συντακτών και αναζήτηση πληροφοριών.

  3. Αναζήτηση τραγουδιών και μουσικής υπόκρουσης από την Ομάδα Τεχνικών/Ηχοληπτών.

  4. Σχεδιασμός προωθητικής αφίσας και διαφημιστικού ραδιοφωνικού μηνύματος από την Ομάδα Προώθησης Εκπομπής.

Υποστήριξη από δημοσιογράφο


Μετά τη δήλωση συμμετοχής σας θα αναλάβει την υποστήριξη για την προετοιμασία της εκπομπής του εκπαιδευτικού προγράμματος ένας δημοσιογράφος – μέντορας.
Θα βρείτε το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας του συνεργαζόμενου δημοσιογράφου της ΕΣΗΕΜ-Θ που θα αναλάβει να προετοιμάσει το σχολείο σας, στη λίστα του Προγραμματισμού Επισκέψεων. Μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί του/της, ώστε είτε να επισκεφτεί το σχολείο σας για να μιλήσει με τους μαθητές είτε να συμφωνήσετε σε έναν διαδικτυακό τρόπο επικοινωνίας μεταξύ σας.

Συμμετοχή στην Ημερίδα "Οι δημοσιογράφοι για το Μαθητικό Ραδιόφωνο"


Αγαπητοί εκπαιδευτικοί που δηλώσατε συμμετοχή, 

Θα σας περιμένουμε με χαρά στο κτήριο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης (Στρατηγού Καλλάρη 5,Θεσσαλονίκη) το  για να συμμετέχετε στην Ημερίδα για τον δημοσιογραφικό λόγο στο Μαθητικό Ραδιόφωνο. Παράλληλα, θα γνωρίσετε τους Μέντορές σας και τους Φοιτητές Δημοσιογραφίας, που θα στηρίξουν τη συμμετοχή σας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Κάνω ραδιόφωνο στο European School Radio”.

Τα σχολεία που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα με ημερομηνία επίσκεψης μέσα στον Δεκέμβριο του 2018 θα ενημερωθούν άμεσα από τον συντονιστή δημοσιογράφο, κ.Βασίλη Σολιόπουλο, ώστε να προετοιμάσουν έγκαιρα το περιεχόμενο της ραδιοφωνικής εκπομπής τους.

Εντός του Δεκεμβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί η Ημερίδα, για την οποία η ακριβής ημερομηνία και ώρα θα ανακοινωθεί αργότερα.

Από κάθε σχολείο μπορούν να συμμετέχουν έως 3 εκπαιδευτικοί.  Δηλώστε συμμετοχή στη φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSemdrdPWMxuXamZ29O0LWalRkmJsE5KALIv8NwUfTg71zGm3Q/viewform

Με εκτίμηση,

Ευτυχία Τούλιου

Υπεύθυνη εκπ/κού προγράμματος

Αποστολή κειμένων εκπομπής


Τα κείμενα της εκπομπής σας (σε ένα ενιαίο αρχείο word ή pdf) τα υποβάλετε ηλεκτρονικά 1 εβδομάδα πριν την επίσκεψή σας με τον εξής τρόπο:
1. Πηγαίνετε στην ενότητα ΑΡΧΕΙΑ της ομάδας “Κάνω Ραδιόφωνο στο ESR” ή πατήστε αυτόν τον σύνδεσμο.

Αν σας εμφανίσει ότι “Αυτή η σελίδα δεν υπάρχει” σημαίνει ότι δεν έχετε συνδεθεί στην Κοινότητα και την Ομάδα Πρέπει να έχετε συνδεθεί στην Κοινότητα (Σύνδεση – πάνω δεξιά). Αν δεν έχετε ήδη ζητήσει πρόσβαση στην ΟΜΑΔΑ “Κάνω Ραδιόφωνο στο ESR”, θα χρειαστεί να κάνετε το αίτημα συμμετοχής άμεσα.

2. Στην επιλογή “Αρχεία” υποβάλετε το έγγραφο που περιέχει τα κείμενα της εκπομπής (Φόρτωση Νέου Αρχείου). Η κατηγορία που επιλέγετε είναι: ‘Κείμενα εκπομπής”  και ως τίτλο γράφετε το όνομα του σχολείου και το όνομα της εκπομπής. Συνοδευτικά, στο αντίστοιχο πλαίσιο του κειμένου, μπορείτε να βάλετε μια σύντομη περιγραφή.

Προώθηση εκπομπής


Η Ομάδα Προώθησης Εκπομπής εργάζεται ομαδοσυνεργατικά από τον χώρο του σχολείου ώστε να :
α. συντάξει από κοινού ένα ελκυστικό κείμενο που θα διαφημίζει την εκπομπή του σχολείου.
β. δημιουργήσει ψηφιακά ή χειρόγραφα ένα λογότυπο που θα περιέχει μια χαρακτηριστική εικόνα, ημερομηνία και ώρα μετάδοσης, τίτλο εκπομπής.
γ. ηχογραφήσει ένα σποτ, δηλαδή ένα ευφάνταστο μήνυμα με τη μουσική υπόκρουση ενός τραγουδιού ή ηχητικού/ών εφέ.
Ο/η υπεύθυνος εκπαιδευτικός του σχολείου συνδέεται στο προφίλ του στο European School Radio και με τους μαθητές της Ομάδας Προώθησης Εκπομπής δημιουργούν μια ανακοίνωση στην ιστοσελίδα που θα περιέχει τα παραγόμενα (κείμενο, λογότυπο, σποτ).

Εκπαιδευτική επίσκεψη- Ζωντανή μετάδοση

  • Την ημέρα για την επίσκεψή σας στο ΑΤΕΙ-Θ θα πρέπει:
1. Να έχετε σε ένα στικάκι τα τραγούδια που θα παίξουν στην εκπομπή με τη σειρά.
2. Επιθυμητό είναι να έχετε ένα μουσικό χαλί (ένα τραγουδάκι), που θα παίζει όταν μιλάνε τα παιδιά πριν μπει το κάθε τραγούδι.
3. Στο στικάκι θα έχετε ηλεκτρονικά και το script. (Θα δώσετε στους εκπαιδευτές του Εργαστηρίου Δημοσιογραφίας)
4. Σε ένα άλλο στικάκι θα έχετε το τραγούδι για το σποτ και μαζί σας τυπωμένο το κειμενάκι για το σποτ. (Θα δώσετε στον εκπαιδευτή του Εργαστηρίου Τεχνικών)
5. Τυπωμένο το script ακόμα 1 φορά, για τους εκπαιδευτές του Εργαστηρίου Δημοσιογραφίας)
και…
6. Μπόλικη διάθεση!!! Θα περάσετε τέλεια!
  • Θα πρέπει να βρίσκεστε στο τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών στις 09:00, όπου θα σας υποδεχθούν οι εκπαιδευτές, οι οποίοι θα αναλάβουν τις ομάδες μαθητών σύμφωνα με το πρόγραμμα (βλ. παραπάνω Περιγραφή Προγράμματος/Πληροφορίες)
  • Την ζωντανή εκπομπή που θα ξεκινήσει στις 11:00 θα μπορούν να την παρακολουθήσουν οι συμμαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς αλλά και όλοι οι ακροατές του European School Radio από το radio player του σταθμού. Θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας – διάδρασης με το στούντιο μέσω του chat.
  • Μετά την ολοκλήρωση της ζωντανής εκπομπής θα μπορείτε να αντιγράψετε την ηχογράφηση της σε μορφή mp3 στο αποθηκευτικό σας μέσο. Η εκπομπή θα “ανέβει” και στο Iστορικό Eκπομπών του ESR

Ανάρτηση οπτικοακουστικού υλικού επίσκεψης


Μετά την επίσκεψη, η Ομάδα Προώθησης Εκπομπής κάνει νέα ανάρτηση στην “Κοινότητα του European School Radio”, προσθέτοντας φωτογραφίες, βίντεο ή και την εκπομπή.

Αξιολόγηση

Συμμετοχή στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του μαθητικού ραδιοφώνου


Αφού έχετε ολοκληρώσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είστε πλέον πανέτοιμοι να γίνετε ραδιοφωνικοί παραγωγοί του European School Radio και να πάρετε το δικό σας χρόνο στο πρόγραμμα του Μαθητικού Ραδιοφώνου.
Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον Οδηγό Συμμετοχής – Wiki.
Καλή ραδιοφωνική συνέχεια !

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

Το τελικό πρόγραμμα επισκέψεων των σχολείων που έκαναν κράτηση για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ο μέντορας – δημοσιογράφος που έχει αναλάβει την προετοιμασία τους. Στις 11:00 πμ θα μεταδίδεται η ζωντανή εκπομπή των σχολείων από το European School Radio.

[gdoc key=”https://docs.google.com/spreadsheets/d/1OzzTf5wT2MOQeS3eAIzro8__lqNet07ebj70_QuRhl0/edit?usp=sharing” query=”select A, B, C, D,I,E” style=”width: 900px;” datatables_order=”false” datatables_paging=”false” use_cache=”no” http_opts='{}’]

ΝΕΑ- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Οι ανακοινώσεις των συμμετεχόντων για το ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “Κάνω ραδιόφωνο στο ESR”

Font Resize
Contrast