Περιγραφή:

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
Δωρητής της γης όπου κτίστηκε το Γυμνάσιο Καλογερόπουλου ήταν ο αείμνηστος Γεώργιος Ν. Καλογερόπουλος, ένας εργατικός πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία. Ο Γεώργιος Καλογερόπουλος γεννήθηκε το 1903 στη Μικρά Ασία. Ο πατέρας του διατηρούσε βιομηχανία κατασκευής σαπουνιού και η μητέρα του ήταν πρακτική μαία. Λίγο πριν τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922, ο δεκαεπτάχρονος τότε Γιώργης πήγε στην Αθήνα όπου εξελίχτηκε σε άριστο τεχνίτη της κοπτικής και της ραπτικής. Παράλληλα, έμαθε βυζαντινή μουσική κι έγινε ιεροψάλτης.
Η Εθνική Συμφορά του 1922, έφερε τους γονείς και την αδελφή του Γ.Ν. Καλογερόπουλου κατατρεγμένους, νηστικούς και διψασμένους στην Κύπρο όπου εγκαταστάθηκαν στη Λεμεσό.
Ο Γιώργος βρισκόταν στην Αθήνα και δε γνώριζε τι απέγιναν οι δικοί του παρά μόνο 2 χρόνια αργότερα, όταν τους εντόπισε μέσω του τύπου στην Αθήνα. Ήρθε στην Κύπρο για να βρει την οικογένειά του και άρχισε να εργάζεται εκεί. Άνοιξε εμποροραφείο στη Λεμεσό, όπου με την τέχνη του και το καλό του γούστο έγινε ράφτης περιζήτητος ανά το παγκύπριο. Ταυτόχρονα, έμαθε την τέχνη του και σε πολλούς άλλους. Μυαλό ευφυές, πολυπράγμον κι εμπορικό, διατηρούσε παράλληλα κι εμπορικό κατάστημα.

Είχε πολλούς φίλους. Τις Κυριακές επισκεπτόταν συχνά τα χωριά κι έψαλλε κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας. Προτιμούσε να επενδύει τα χρήματά του σε ακίνητη περιουσία. Η ζωή του ήταν απλή και λιτή, δεν ευτύχησε να κάνει οικογένεια αλλά αγαπούσε πολύ τα παιδιά.
Σε ώριμη ηλικία εξέφρασε την επιθυμία του στον τότε Αρχ. Μακάριο Γ’ να διαθέσει ολόκληρη την περιουσία του για vα βοηθήσει τα άπορα και ορφανά παιδιά. Εκτελεστές της διαθήκης του διόρισε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας,, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και το Γενικό Εισαγγελέα,! οι οποίοι κατείχαν τα εν λόγω αξιώματα όταν πέθανε.

Στις 13 Ιουνίου 1973 πέθανε ήσυχα και αθόρυβα. Το όνομά του κατατάσσεται στους μεγάλους ευεργέτες. Από το κληροδότημα του Γεώργιου Ν. Καλογερόπουλου κτίστηκε στη Μέσα Γειτονιά ο Βρεφικός και Νηπιοκομικός Σταθμός, το Γυμνάσιο Καλογερόπουλου και το Καλογεροπούλειο Στάδιο.
Το γυμνάσιο Γ. Ν. Καλογερόπουλου λειτούργησε για πρώτη φορά τη σχολική χρονιά 1992-93. Από την πρώτη σχολική χρονιά λειτούργησαν και οι τρεις τάξεις του Γυμνασίου κι αυτό γιατί οι μαθητές στεγάζονταν προηγουμένως στο Λανίτειο Γυμνάσιο Β’. Οι μαθητές του σχολείου προέρχονται κυρίως από τη Μέσα Γειτονιά, τον Κάψαλο, τη Χαλκούτσα και την Πανθέα.

Σήμερα αριθμεί 352 μαθητές και μαθήτριες που κατανέμονται σε 16 τμήματα, 5 στην Α΄ τάξη, 6 στη Β’ τάξη και 5 στη Γ’ τάξη. Εκτός από τη Διευθυντική Ομάδα απασχολεί περίπου 58 καθηγητές. Διαθέτει, εκτός από τις τάξεις διδασκαλίας, εργαστήρια Φυσικής, Χημείας, δύο αίθουσες Σχεδιασμού & Τεχνολογίας, δύο Οικιακής Οικονομίας, Τέχνης, δύο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, αίθουσα Πολυμέσων, γήπεδα κι αίθουσα Πολλαπλής Χρήσης.
Στο σχολείο λειτουργούν προγράμματα στήριξης, Α’, Β’ και Γ’ τάξης, και αλφαβητισμού Α’ τάξης. Λειτουργεί ακόμα Μονάδα Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης με άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, καθηγητές /τριες και σχολικές βοηθούς

Ραδιοφωνικές εκπομπές

Group 5 -Respect

-

Το Γυμνάσιο Καλογερόπουλου ετοίμασε και σας παρουσιάζει τη φετινή εκπομπή με τίτλο ‘Respect’.

All Your Actions Reflect On You

-

Our radio spot raises awareness of the impact our everyday actions have on the environment. We must all take a moment to think about how we can reverse the damage we are causing.

Group 5

-

In this music radio show, the students of class C4, invite a fellow student and interview her. She tells us about her dreams, shares some of her favourite songs and sings for us live in the studio. One of her friends accompanies her on the piano. Σε αυ …

Group 5

-

In our first programme, the students from class A5 talk about their daily routine and report about the daily routines of children from other countries.

Ενεργείς ή Αδιαφορείς;

-

Το μήνυμά μας προτρέπει τον ακροατή όχι μόνο να λειτουργεί με ενσυναίσθηση αλλά και να προχωρεί στο επόμενο βήμα: να μην αδιαφορεί κλείνοντας τ’ αυτιά στη ρητορική του μίσους και να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες που θα βοηθήσουν τον συνάνθρωπό μ …

Traditional Medicine

-

Our students’ second radio spot aims to raise awareness on the importance of our country’s intangible cultural heritage. Our 13/14-year-old students created a scenario that tackles the topic of traditional medicine and sends an important message to all …

Traditional Cypriot Poetry

-

Our students aim to raise awareness on the importance of our country’s intangible cultural heritage. ‘Traditional Cypriot Poetry’ is a radio spot created by a group of 12-year-old students from our school.

Νύχτες

-

Στο παγκύπριο φεστιβάλ σύνθεσης “Μάριος Τόκας-Κώστας Μόντης” η μαθήτρια του σχολείου μας Αλεξάνδρα βραβεύτηκε για την υπέροχη σύνθεση της “Νύχτες” σε ποίηση του κύπριου ποιητή Κώστα Μόντη. Απολαύστε αυτό το νοσταλγικό ταγκό από το συγκρότημα “Άλμα” που …

Εκφοβισμός

-

Το τραγούδι μας ξεκίνησε σαν μια από τις δραστηριότητα που είχαμε να διεκπεραιώσουμε στα πλαίσια του προγράμματος eTwinning για τον σχολικό εκφοβισμό στο μάθημα των αγγλικών. Το τραγούδι ενορχηστρώθηκε και πήρε την τελική του μορφή στο μάθημα της μουσι …