Το σχολικό έτος 2017-18 ξεκίνησε πιλοτικά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ο τίτλος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι: «Ραδιοφωνικές σελίδες- Η Εθνική Βιβλιοθήκη στα ραδιοκύματα του European School Radio » και πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας δυναμικής συνεργασίας του European School Radio με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

1. Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών των σχολείων που θα συμμετάσχουν από επιμορφωτές του European School Radio, από δημοσιογράφους ή από συγγραφείς παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας.

2. Στήριξη από μέλη της Επιστημονικής εταιρίας «European School Radio» ή/και από δημοσιογράφους ή συγγραφείς για την προετοιμασία εκπομπής στον χώρο του σχολείου.

3. Εκπαιδευτική Επίσκεψη σχολείου διάρκειας τριών (3) ωρών, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ή ειδικά για τα Δημοτικά σχολεία δυνατότητα δύο επισκέψεων συνολικής διάρκειας έξι (6) ωρών. Πιο συγκεκριμένα, κατά το βασικό μέρος του προγράμματος θα υλοποιηθεί :

• Συμμετοχή των μαθητών σε εργαστήρια Τεχνολογίας Ήχου και Δημοσιογραφίας ή Φιλαναγνωσίας – Λογοτεχνίας. Το εργαστήριο Τεχνολογίας Ήχου θα υλοποιηθεί στο χώρο: Εργαστήριο Η/Υ (Computer Lab 2, 2ος όροφος) με τη χρήση Η/Υ, όπου θα γίνει το πρακτικό μέρος για τα τεχνολογικά μέσα και λογισμικά που σχετίζονται με το Διαδικτυακό Ραδιόφωνο. Τα άλλα εργαστήρια θα γίνονται (ανάλογα με το είδος του εργαστηρίου που έχει επιλέξει το κάθε σχολείο) στο Χώρο Εργασίας (Work Space) για μέχρι 15 άτομα (Ισόγειο), ή στο χώρο Αίθουσα Σεμιναρίων για περισσότερα άτομα (Ισόγειο).

• Ηχογράφηση διαδικτυακής ραδιοφωνικής εκπομπής μισής ώρας στο στούντιο Μουσικής της ΕΒΕ. Στον χώρο αυτό θα γίνει η γνωριμία με το χώρο ηχογράφησης/μετάδοσης και θα ηχογραφηθεί η ραδιοφωνική εκπομπή, η οποία στη συνέχεια θα αναρτηθεί στην πλατφόρμα του European School Radio.

4. Παρουσίαση Καλών Πρακτικών από τους εκπαιδευτικούς των σχολείων, μετά το πέρας του προγράμματος.

Συχνότητα υλοποίησης

2 φορές τον μήνα

Το κάθε σχολείο θα προετοιμάζεται στην κατασκευή της ροής εκπομπής μισής ώρας με αναζήτηση περιεχομένου από τον χώρο του σχολείου και στη συνέχεια, το κάθε σχολείο θα υλοποιεί εκπαιδευτική επίσκεψη η οποία θα διαρκεί έως συνολικά τρεις (3) ώρες. Ειδικά για τα Δημοτικά σχολεία που θα επιλέξουν να επισκεφτούν την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος δύο φορές στα πλαίσια του Προγράμματος (συνολικής διάρκειας 6 ωρών), η αναζήτηση του υλικού για τη σύνθεση του περιεχομένου της εκπομπής μπορεί να γίνει με το δανεισμό βιβλίων από το Δανειστικό της Τμήμα.

Με πρόσκληση των συνδιοργανωτών φορέων, τα σχολεία θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Επιστημονική Εταιρεία European School Radio

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας

Για πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε:

europeanschoolradio.info@gmail.com

Βασιλεία Δηλαβέρη, Υπεύθυνη εκπ/κού προγράμματος

ΝΕΑ- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Πιλοτική Εφαρμογή του εκπαιδευτικού Προγράμματος:

“Ραδιοφωνικές Σελίδες – Η Εθνική Βιβλιοθήκη στα Ραδιοκύματα του European School Radio”

Το European School Radio ξεκινά την πιλοτική εφαρμογή του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος “Ραδιοφωνικές Σελίδες – Η Εθνική Βιβλιοθήκη στα Ραδιοκύματα του European School Radio” σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Το επόμενο διάστημα έως το τέλος της σχολικής χρονιάς 2017-2018 οι μαθητές έξι σχολείων της Αττικής θα έχουν την ευκαιρία να προετοιμάσουν και να ηχογραφήσουν ραδιοφωνικές εκπομπές στα σύγχρονα στούντιο της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο νέο της κτίριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι εκπομπές στη συνέχεια θα μεταδοθούν από τη διαδικτυακή πλατφόρμα του European School Radio (http://europeanschoolradio.eu).
Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα, έχει ως στόχο να συστήσει στους μαθητές τη νέα υπηρεσία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, το Δανειστικό Τμήμα, και παράλληλα, να προωθήσει την καλλιέργεια της κουλτούρας του ραδιοφώνου ως μέσου ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης. Συντονιστές του προγράμματος είναι: α) υπάλληλοι του Δανειστικού Τμήματος της ΕΒΕ και β) εκ μέρους του ESR η κ. Δηλαβέρη Βασιλεία (Δασκάλα, Δ/ντρια ΔΣ και Μέλος του ESR) και ο κ. Καμήλος Νικόλαος (Δάσκαλoς, Δ/ντής ΔΣ και Μέλος του ESR)
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε τρία στάδια.

Αρχικά οι εκπαιδευτικοί από τα συμμετέχοντα σχολεία ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΕΒΕ. Συναντήθηκαν με το προσωπικό του Δανειστικού Τμήματος που εμπλέκεται στην υλοποίηση του προγράμματος και συνομίλησαν με το Γενικό Διευθυντή της ΕΒΕ κ. Φίλιππο Τσιμπόγλου . Ακολούθησε συζήτηση με τη δημοσιογράφο κ. Κοζάκου Μαρία για τις ιδιαίτερες πτυχές της προετοιμασίας μιας ραδιοφωνικής δημοσιογραφικής εκπομπής με μαθητές.

Στη συνέχεια, το κάθε σχολείο θα συνεργαστεί με δημοσιογράφο – μέντορα, ώστε να προετοιμάσει τις λεπτομέρειες της εκπομπής, ανάλογα με το θέμα που έχει επιλέξει το καθένα, και να αποστείλει την σκαλέτα (διάγραμμα) της εκπομπής στο Δανειστικό Τμήμα της ΕΒΕ, που έχει την
ευθύνη της ηχογράφησης. Στο τελικό στάδιο, κάθε σχολείο θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις της ΕΒΕ στο ΚΠΙΣΝ, όπου θα παρακολουθήσει τρίωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο έχει εγκριθεί από το ΥΠΠΕΘ με το υπ’ αρ. Φ13.1/183564 /Δ2/27-10- 17 έγγραφό της Δ/νσης Σπουδών. Τα σχολεία θα ξεναγηθούν αρχικά στο χώρο της ΕΒΕ και θα γνωρίσουν το Δανειστικό Τμήμα. Στη συνέχεια θα μεταβούν στο στούντιο ηχογράφησης όπου οι εκφωνητές της μαθητικής ομάδας θα ηχογραφήσουν την εκπομπή τους. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή οι μαθητές θα συμμετάσχουν σε ένα εργαστήριο μοντάζ ήχου στο Εργαστήριο Η/Υ της ΕΒΕ. Εκεί θα γνωρίσουν τις βασικές λειτουργίες του Audacity (λογισμικό επεξεργασίας ήχου) και θα μπορέσουν να επέμβουν στο ηχογραφημένο υλικό που παρήγαγαν οι ίδιοι ώστε να το διαμορφώσουν όπως επιθυμούν και να το επενδύσουν με μουσική. Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με ένα κύκλο αναστοχασμού και αξιολόγησης της δράσης.
Κατά τη φετινή σχολική χρονιά και λόγω της διαδικασίας μετεγκατάστασης της ΕΒΕ στο ΚΠΙΣΝ, στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα θα συμμετάσχουν μόνο έξι σχολεία τα οποία θα παράγουν τέσσερις εκπομπές περίπου μισής ώρας.

Τα συμμετέχοντα σχολεία είναι:

  • 26ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας, Παρασκευή 30/3/18

  • 6ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας, Πέμπτη 26/4/18

  • 2ο Γυμνάσιο Κορωπίου & 4ο Γυμνάσιο Νέου Ηρακλείου, Παρασκευή 11/5/18

  • 9ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Δημητρίου & 3ο Δημοτικό Σχολείο Πόρτο Ράφτη, Τετάρτη 16/5/18

Είναι όλα μέλη του European School Radio και αυτό ήταν απαραίτητο, ώστε να γίνει η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος για να μπορεί την επόμενη σχολική χρονιά 2018-19 να γίνει νέος προγραμματισμός με τη συμμετοχή περισσότερων σχολείων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *